Kava za ugostiteljstvo: Evo kako smanjiti potrošnju, a povećati kvalitetu

Većini barova u Hrvatskoj upravo kava predstavlja glavni izvor prihoda. Zbog toga je potrebno osigurati da:

  • ona uvijek bude odličnog okusa (kako bi se gosti vraćali)
  • ne dolazi do nepotrebnih gubitaka prilikom pripreme

Kako bi kava uvijek bila odličnog okusa potrebno je osigurati da mlinac pravilno radi i melje ispravnu količinu. Ako izbacuje premalo kave ona će imati vodenasti, a ako izbacuje previše imat će prekiseli i pregorki okus. Također, ako izbacuje previše kave, što je češći slučaj, bar će imati gubitke jer će trošiti previše kave, a gosti neće biti oduševljeni okusom i počet će ga izbjegavati.

Procijeni gubitak kave i novca

Općeprihvaćeni normativ je da se po prosječnom serviranju koristi 7 grama kave, no ta količina može varirati ovisno o vrsti i kvaliteti pa je potrebno eksperimentirati dok se ne pronađe idealna gramaža.

Od jedne kile kave u zrnu u prosjeku se može napraviti 140 napitaka. Ako mlinac melje 0.5 grama previše po serviranju, to znači da ćeš na svakoj kili kave u zrnu imati gubitak od 70 grama.

Počni pratiti koliko kave trošiš

Kako bi se uvijek mogla pratiti količina koja izlazi iz mlinca i samim time kvaliteta kave, potrebno je imati digitalnu vagu. Naruči specijalnu digitalnu vagu za bariste (na sniženju za online narudžbe do 1. srpnja) i počni pratiti gramaže. Nakon što naručiš imat ćeš kvalitetniju kavu, smanjit ćeš troškove, a bar će s vremenom privlačiti sve veći broj posjetitelja koji vole popiti odličnu i dobro balansiranu kavu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.