Mali vodič u izboru čaša – kako odabrati pravu?

Jeste li se kada našli u situaciji da organizirate proslavu za društvo/obitelj i niste bili sigurni koje čaše trebate koristiti za koje piće? Ili opremate svoj ugostiteljski objekt i ne možete odlučiti koja je čaša najbolji izbor za vaš prostor?
Kao što je postoji pravilo za postavljanje stola i kako se koji pribor za jelo koristi, tako postoji i neka vrsta „nepisanog“ pravila koju čašu treba iskoristiti za koju vrstu pića.

Donosimo vam mali vodič koje čaše biste trebali koristiti za određena pića:

Tumbler čaša
Klasične čaše koje obično služe za posluživanje žestokih pića kao što je to whiskey, a upoteebljava se i za posluživanje sokova i vode. Ono što je karakteristično za te čaše je deblje dno koje drži temperaturu.

Highball čaša
Visoka čaša kojoj zapremnina iznosi više od 250 ml. Idealna je za serviranje koktela, ali može se iskoristiti i za posluživanje bezalkoholnih pića. Ono što je posebno za njih je deblje dno koje drži temperaturu.

Čaše za vino
Nekoliko je vrsta čaša za vino, a podijeljena su na čaše za bijelo vino, čaše za crno vino, čaše za pjenušavo i desertno vino.
Razlika između svih tih vrsta je u obliku same čaše, veličini čaše i otvoru.
Čaše za bijelo vino su manje čaše „okruglastog“ oblika, a oblikom više i tanje od čaša za crno vino.
Za crno vino su čaše pak velike i pune, s velikim otvorom kako bi se što bolje osjetili mirisi i arome.
Pjenušava se vina poslužuju u čaši oblika izduženog tulipana. Taj im oblik omogućava dulje zadržavanje mjehurića koji se dižu s dna.
I na kraju se nalaze čaše za desertna vina. One su male čaše s uskim rubom, sužene pri vrhu. Cilj im je ne dopustiti isparavanje alkohola.

Čaše za pivo
Ako ste mislili da oblik čaše za pivo nije bitan, varate se. Postoje čaše koje su idealne za određenu vrstu piva. Tako je krigla predviđena za lager piva, čaše za Pilsner, Tulip i Thistle za jača i aromatičnija piva, Weizen čaša za pšenični ale, Snifter čaše za piva s većim udjelom alkohola i Stange čaše ravna oblika i manjeg volumena za brzo ispijanje.

Collins čaša
Čaša idealna za gazirana pića zbog svojeg cilindričnog oblika. Uža je to čaša i viša od Highball čaše. Njezina primarna svrha je za posluživanje Tom Collins i John Collins cocktaila.

Rocks čaše
Čaše za posluživanje alkoholnih pića s ledom. Imaju veliki otvor kroz koji se može osjetiti bogati miris pića.

Grappa čaše
Malene čaše na stalku, specifična oblika i namijenjena za rakije i likere. Njezin prepoznatljivi oblik idealan je za održavanje temperature.

 

Naš izbor staklenih čaša možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)